2013. október 7., hétfő

Kommentelő-szociológia

Mindig, mikor tanulás helyett olyan értelmetlen dolgokkal foglalkozom, mint közéleti blogokon a hozzászólások olvasása, újra és újra megdöbbenek. Még hozzá azon, hogy egymás számára ismeretlen emberek milyen könnyen küldik el a másikat melegebb éghajlatra, hülyézik le, mert más a véleménye, és egyáltalán, fogalmazzák meg a mondandójukat olyan ordenáré stílusban, amely jó érzésű ember előtt nem teszi őket szimpatikussá még akkor sem, ha egyébként a lényegben egyetértene. Egyszer kellene írni erről egy szociológiai elemzést, hogy vajon miért hozza ki egyesekből a legrosszabbat néhány gondolat, és miért nem lehet értelmesen megvitatni a legtöbb kérdést. Mert legyen bár az politika, vallás, éttermek, zene, életmód, mindenhol vannak ilyen kommentelők. 
Vajon született erről már szociológiai elemzés? És ezek az emberek vajon az életben is így minősítgetnek másokat vagy csak az internet "személytelen" világában van "bátorságuk" erre? Mert ugyebár nem személytelen valójában, vissza tudnánk keresni, (ennyi energiát azért már nem szoktam fektetni a dologba) hogy ki is az a másikat keresetlen szép szavakkal illető személy. 
És egyébként azzal, hogy én elítélem ezeket a megnyilvánulásokat, én is a másokról gyorsan ítélők táborát gyarapítom, nemdebár?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése