2013. április 4., csütörtök

Rettentő felfedezés

Na jó, eltelt két hónap, és többször kaptam olyan kritikát itthon, hogy nem értelmesek a bejegyzéseim, vagy legalábbis egy-egy mondat. Emellett nem tudom igazán megmagyarázni, mi a különbség a kötelesség és a kötelezettség között, nem tudom körülírni elég érzékletesen, hogy milyen a fátyolos hang, nem tudom bemutatni, milyen a gombszem, és nagyon megküzdöttem ennek a mondatnak a megmagyarázásával is, pontosabban a dőlt résszel:
"Szomorúan nézte a baljós eget, a sáskajárásos nyár kiégett maradványait, és hirtelen ugyanazon az akácgallyon látta átvonulni a tavaszt, a nyarat, az őszt és a telet, mintha csak megérezte volna, hogy az örökkévalóság mozdulatlan gömbjében bohóckodik az idő egésze, a zűrzavar hepehupáin át ördögi egyenest csalva, és megteremtve a magasságot, a tébolyt szükségszerűséggé hamisítja..." (Krasznahorkai László: Sátántangó)
Lehetséges lenne, hogy tényleg nem tudok magyarul?
(Egyébként azt hiszem, felkeltette az érdeklődésem ez a könyv, de az elhatározás megszületéséhez még több kell...)

2 megjegyzés:

  1. Szerintem a kötelesség belső "kényszer", a kötelezettség pedig műveltető, külső kényszert feltételez. A kötelesség pl. neveltetésből is adódhat, vagy saját elhatározás, stb. Gomb szeme pedig a fekete pulinak van. :-)
    Üdvözlöm a magyar tanárod, fordítson csak szorgalmasan! :-)
    K. Kata

    VálaszTörlés
  2. üdvözlet átadva, és köszönet a segítségért :)

    VálaszTörlés